NEDERLAND EN BELGIË

Deelnemen kan tot 1 juni 2024

De regels zijn simpel:

 • Eerdere publicatie

  De illustraties mogen niet eerder als prentenboek gepubliceerd zijn.

  Je kunt alleen meedoen als je niet eerder een prentenboek hebt gepubliceerd bij een uitgever. Eerdere publicatie van educatieboeken of andere genres (boekomslagen, poëzie, fictie voor volwassenen etc.) is wel toegestaan.

 • Het verhaal

  Een eigen verhaal bedenken mag, maar het gaat om de illustraties.

  Op de eerste plaats ben je een illustrator: je bent een verhalenverteller in beeld, niet in tekst. Het is te gek als je een eigen verhaal verzint, maar je mag ook een verhaal van iemand anders gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan sprookjes. We willen vooral kijken of je het talent hebt om een verhaal te vertellen met jouw illustraties.

  Lever de tekst die bij de illustraties moeten komen te staan en een korte synopsis van het hele verhaal (niet meer dan 250 woorden) aan in een pdf-document.

 • De illustraties

  Je vertelt één verhaal, of een gedeelte van een groter verhaal, in drie illustraties. Iedere techniek en elk medium is toegestaan. En onthoud altijd: je maakt een prentenboek voor kinderen. Wees zo creatief als je kunt, maar verlies je publiek nooit uit het oog.

 • Uploaden

  Voeg de drie illustraties en het pdf-document met de tekst toe. Vermeld de maten van de originele illustraties. Verder vragen we je om iets over jezelf te vertellen. Denk hierbij aan waarom je meedoet en of je een illustratieopleiding of cursussen hebt gedaan.

 • Wachten

  Tot ergens in juni.

  Een jury van professionele illustratoren selecteert de beste drie inzendingen. De winnaars worden per e-mail op de hoogte gesteld en in juli 2024 wordt de uitslag via de Picture This!-website en de socials van Lemniscaat bekendgemaakt.

  De jury van dit jaar bestaat uit illustratoren Marieke ten Berge (o.a. Rana), Linde Faas (o.a. De jongen en de walvis), Yvon van Oel (o.a. Een nieuwe jas) en prentenboekauteur Tjibbe Veldkamp (o.a Kom uit die kraan!!)

LUISTERTIP

Wat is een goed prentenboek? Die vraag krijgt Lemniscaat vormgever Marc Suvaal in deze aflevering van Lemniscast. Onmogelijk om te beantwoorden natuurlijk, maar als iemand die al meer dan dertig jaar ervaring heeft in het vak weet hij er wel veel over te vertellen. Een aflevering die je niet mag missen, vooral als je aan Picture This! mee gaat doen trouwens.

Gewonnen! Wat nu?

Als je Picture This! 2024 Nederland-België wint, zetten we jouw werk in de spotlight om het wereldwijd gepubliceerd te krijgen. Je zal niet de eerste zijn die meedoet en in een jaar of twee debuteert met een prentenboek!

Van alle winnaars uit alle deelnemende landen wordt een internationale catalogus gemaakt, die gepresenteerd wordt bij verschillende grote prentenboekuitgeverijen tijdens de Bologna Children’s Book Fair 2025. Dit vergroot de kans op opdrachten voor jou als illustrator.

Je portfolio wordt samen met jou bekeken door onze uitgever Jesse Goossens, redacteur Linda Bertens en vormgever Marc Suvaal. Alle drie staan ze midden in het vak en kunnen jou tips en feedback geven zodat je je echt kunt ontwikkelen tot prentenboekmaker. Ook krijg je een inspirerende masterclass bij een fantastische Lemniscaat-illustrator.

Tot slot wordt het werk van alle winnende illustratoren geëxposeerd in een reizende Picture This!-tentoonstelling.

Upload je werk

De bestanden moeten voldoen aan de volgende eisen:

 1. Je illustraties zijn geüpload in een zo hoog mogelijke kwaliteit binnen de maximale grootte (zie punt 2).
 2. De maximale grootte van je illustraties is 5 mb.
 3. De maximale grootte van je pdf is 1 mb.
 4. De bestandsnamen hebben de volgende constructie: voornaam_achternaam_1.jpg, voornaam_achternaam_2.jpg, voornaam_achternaam_3.jpg, voornaam_achternaam_txt.pdf.

De illustraties worden alleen afgedrukt zodat de jury ze kan beoordelen. Elke andere vorm van reproductie wordt altijd vooraf met de maker besproken.

Contact

Heb je nog vragen over de wedstrijd? Mail je vraag dan naar picturethis@lemniscaat.nl